Sydafrika, i min sons fotspår

Bildvisningen och reseberättelsen börjar med en kort bakgrund till mitt intresse för Sydafrika, varför det blivit fyra resor och på vilket sätt jag rest, både privat med hyrbil och med Rosa bussarna. Också kortfattat om landets historia från 1600-talet och fram till dagens Sydafrika.

Vid en resa i Sydafrika våren 2004, omkom min yngste son Tomas i en drunkningsolycka på sydkusten. Två oceaner, Atlanten från väster och Indiska oceanen från öster, möts här utanför, vilket kan ge svårhanterliga strömningar i vattnet, vilket också skedde denna förmiddag den 23 mars 2004. Trots tragedin, eller kanske just därför, känner jag stor dragningskraft till Sydafrika. När jag väl var där första gången ett år efter händelsen, blev min kärlek till landet fullkomlig. Människorna, naturen, faunan, maten och vinerna, ja allt uppslukades av mitt hjärta. Landet är alldeles fantastiskt.

Resan går från öst till väst, i huvudsak längs kustområden med start i safariparken Schamwari Game Reserve, Porth Elisabeth, Knysna, upp till Oudtshoorn med sina strutsfarmar, Sanbona Wildlife Reserve, Afrikas sydspets Cape Agulhas, Godahoppsudden, för att avslutas i och omkring Kapstaden med alla dess sevärdheter. En intressant resa i ett intressant land, delvis i min sons fotspår. Jag känner både ro och trygghet vid mina besök på platser där Tomas varit.

Resorna till Sydafrika har hjälpt mig att förstå och kanske acceptera det som hänt.

Tid 60 - 70 minuter.
Antal bilder ca 200.


Sydafrika / Namibia med Rosa bussarna - i min sons fotspår, del 2
Rosa bussarna för er som inte vet, är ett helsvenskt reseföretag med just rosafärgade bussar stationerade på olika håll i världen, Sydamerika, Afrika och Europa, bl a. Resan jag skall berätta om pågick i drygt tre veckor mellan 13 oktober och 6 november 2007, höst i Sverige men skön vår i Afrika.

Resan startar med några dagar i och omkring Kapstaden. Godahoppsudden, Afrikas sydspets Cape Agulhas, vinområden är bara några upplevelser här. Vi bor på gamla fängelset som numera är ett charmigt hotell och "bed and breakfast". Nelson Mandela satt här sina första fängelseår innan han flyttades ut till Roben Island.

Färden går norrut till mer karga och vidsträckta områden mot Augrabie Falls på gränsen till Namibia. Sista två veckorna upplever vi just Namibia, ett fascinerande land med fina naturupplevelser. Fish River Canyon, Susosvlei med enorma sanddynor, Tyskstaden Swakopmund, sälkolonin i Cape Cross och till sist, Etosha National Park med en imponerande fauna och till ytan dubbelt så stort som Skåne.

Det blir en berättelse och bildvisning om dagens Sydafrika och Namibia, med vissa korta historiska utvikningar. Europeernas inblandning i dessa länders kultur och utveckling är påtaglig.
Tid 60 - 70 minuter.
Antal bilder ca 200.

Tillbaks