Mina kameror genom livet

Analoga kameror
 
Vid 13 års ålder fick jag denna kamera av föräldrarna.

Agfa Clack är en väldigt simpel mellanformatskamera
som tillverkades 1954-65 och tar bilder som är 6 x 9 centimeter. Detta gör att det bara blir åtta bilder på en rulle mot tolv om man fotar i storleken 6 x 6.

Det enda man egentligen kan ställa in på denna kamera är avståndet 1-3 meter samt mer än 3 meter i sol alternativt skugga. Kameran är "optimerad" för 100 ASA.

Två bländaröppningar finns som sitter på en arm som kan justeras i tre lägen inklusive ett närbildsläge med en liten extralins som hoppar fram när det läget väljs. Slutartiden är 1/35 sekund så det gäller att hålla kameran stilla!

   
 
Mitt första kameraköp då jag börjat jobba 1960.

Voigtländer är idag sannolikt det äldsta kameramärket.
Företaget grundades i Wien 1756 av Johann Christoph Voigtländer, som en tillverkare av optik och finmekanik. 1849 flyttade företaget till Braunschweig, och fortsatte där till 1956, då det blev en del av Zeiss-Ikon. Att Voigtländer satsade på kvalitet och gedigna byggen är tydligt t ex i Vitomatic II, som tillverkades 1958-60. Trots sin lilla storlek på ungefär 11.5 x 8 cm (BxH) väger den 800 g!

Vitomatic II har kopplad mätsökare med ljusram (utan parallaxjustering) och kopplad ljusmätare av selen-typ, dock utan visning i sökaren

     
 
Hade nu fastnat för fotografering och köpte första systemkameran någon gång under 70-talet.

Tillbehör som också införskaffades var teleobjektiv, bälg för macrofotografering och speciell vinklad sökare som monterades så att man kunde fokusera uppe ifrån.

     
 
Inköpt på Teneriffa 1993 som då var något slag av taxfree område. Det sades att den här typen av produkter skulle vara billigare än hemma. Så var inte fallet. Låg ungefär på samma prisnivå som här.
     

Digitala kameror

 
Så blev det då digitaltekniken som tog över. Blev först denna skapelse 2002, en pocket med fast optik.
     
 
Efter några år - 2004 - "hittade" jag denna smidiga kamera
    I
  Konica Minolta Dynax 5D
AF DT Zoom 18 - 70 mm, 1:3,5 - 5,6
     
 

Panasonic Lumix DMC FZ300

Resekamera med brännvidd 24 x zoom, motsvarande
25-600 mm med konstant bländare på f/2,8 genom hela zoomen.

Man kan filma i 4K, 25 b/s, vilket ger en
skarp och klar bild.

Macro närgräns 1 cm.