S:t Gertrud och Gertrudhallen 27 januari

Åter till bildmenyn

Django Project
med Gustav Lundgren, Anders Larsson, Fredrik Lindborg, Martin Widlund
samt och framför allt Dorado Schmitt och Walter Clerici
.


Anders Larsson, Gustav Lundgren, Martin Widlund, Fredrik Lindborg

Malmö fick helt oväntat jazzstorfrämmande när Malmö JazzHouse genomförde sin Djangospecial på S:t Gertrud.
Helt oanmäld dök en av de verkliga giganterna inom gypsy-swing upp och spelade tillsammans med svenska musiker
så stickor och strån rök.

Franske toppgitarristen Dorado Schmitt hade helt oväntat fått en spelledig kväll under konsertturnén i Köpenhamn och beslöt att komma till Malmö och spela tillsammans med begåvade Django Project: Gustav Lundgren, Fredrik Lindborg, Anders Larsson och Martin Widlund. Hela gänget hade spelat tillsammans tidigare i veckan i Köpenhamn.

Malmö JazzHouse fick för flera veckor sedan reda på att Dorado Schmitt spelade i Köpenhamn, men tvingades konstatera att vi inte hade råd att engagera honom. Ni kan tänka er chocken vi fick när Dorado och hans vän Walther Clerici
(italiensk gitarrist som bor i Danmark sedan många år) dök upp i S:t Gertrud.

Jag älskar dessa unga svenska grabbbar, sa Dorado och greppade gitarren. Hela gänget utstrålade sprudlande spelglädje och det var fantastiskt att se hur ”stjärnan” Dorado Schmitt släppte fram och lyfte sina yngre medmusiker, som ju själva tolkar Django Reinhardts musik helt suveränt. Gustav Lundgren och Martin Widlund är fullfjädrare gitarrvirtuoser. Anders Larsson spelar dragspel mycket osvenskt och Fredrik Lindborg svänger hejdlöst på tenorsax.
En fullständigt fantastisk upplevelse för oss som hade turen att få vara med.

Fortsättning följer ...Walter Clerici och Dorado Schmitt

Gustav Lundgren, Walter Clerici och Dorado SchmittDjango Reinhardts musik har ju kommit på modet igen mer än 50 år efter Djangos död (1953) Det ordnas festivaler litet överallt och Dorado Schmitt gjorde dundersuccé vid den första Djangofestivalen i New York 2003 då han också medverkade vid en speciell Django- tribut i Lincoln Center.

I juli 2006 var det dags för mera Gypsy-swing utanför New York, Caramoor Jazz Festival vilket inkluderade en specialkväll för Dorado Schmitt på Birdland inne på Manhattan. Den konserten spelades in på CD och fick toppbetyg i BBC Music Magasin.

Dorado Schmitt föddes 1957 och bor i dag i Strassbourg. Han fick lära sig spela gitarr av sin far som gillade Django och den franska jazzen. Dorado gillade Jimi Henrix, Santana och George Benson bättre i början, men har till slut gått tillbaka till rötterna och räknas i dag som den främste uttolkaren av Django Reinhardts speciella form av swing.

Carl-Magnus Annell, tidigare vice ordförande i föreningen


Både Walter Clerici och Dorado Schmitt var på både spel- och sånghumör, vilket publiken stortrivdes med

Åter till bildmenyn